Gluten Free Recipe: Harvest Moon Pie

Today it is a special full moon, it is the Harvest Moon. The moonrise is closest to the sunset this time of the year and that gave farmers a little extra light for harvesting.

DSC_0025

Another excellent reason for a pie! This is a hearty one, preferable eaten outside while the moon comes up. And when you have finished it, let Neil Young sing his beautiful song ‘Harvest Moon’ and grab the person sitting next to you and do a little sweet dance in the garden. If the weather is too cold, light your wood stove and/or a few candles and do that dance inside ;0)

You will need:

-prepare the crust first, look for the recipe here.

DSC_8784

For the filling:

-1 lb organic ground beef

-1 onion, chopped up

-3 apples, peeled and chopped

-a handful of sliced mushrooms

-1 glass of red wine

-1/2 cup of sour cream

-1 tbsp mustard

-1 tbsp green herbs like rosemary, thyme, sage (be generous)

-1 tsp salt

– ground black pepper, as you like it

– a few tbsp of gluten free all purpose flour

Glaze the onion and add the ground beef. Keep stirring until the beef has browned, add the apples and mushrooms. Keep on stirring for a minute or so. Add wine and seasoning. Simmer for 20 minutes. Add flower, one spoonful at time and stir until the mixture has thickened. Let cool for at least an hour.

DSC_8477

Pre-heat the oven at 350F. Line a pie dish with parchment paper and than with the rolled out crust pastry. Fill generously with the apple/beef mixture. Make a lid from the pastry and keep a little left for decorations. Paste pretty decorations, cut out from the left over pastry, with water on the lid. Make a few cuts with a sharp knife in the lid so the steam can escape from the pie during baking and brush the pie with a mixture of egg and water, it will make the pie shine so pretty.

Bake for 30 minutes. Cover the pie with aluminum foil and bake another 15 minutes. Let it cool 10 minutes before eating.

This pie is cold also very tasty and a good contribution to a picnic!

0660

Vandaag is t een speciale volle maan, de Oogst Maan. De tijd tussen t opkomen van de maan en de zonsondergang is t kortst in deze tijd van t jaar en gaf de boeren een beetje extra licht om langer te kunnen oogsten.

Dus een goede reden voor een taart! En hartige deze keer, bij voorkeur buiten op eten terwijl de maan opkomt. En als t op is, dan laat je Neil Young zijn mooie liedje ‘Harvest Moon’ zingen, je grijpt degene die naast je zit en doet een klein lief dansje in de tuin. Als t weer te koud is, dan steek  je de houtkachel lekker aan of een paar kaarsen en schuifelt romantisch door de kamer;0)

DSC_8787

Je hebt nodig:

-maak eerst t deeg en zie hier voor t recept.

Voor de vulling:

– 1 pond organisch runder gehakt

– 1 ui, fijn gehakt

-3 appels, geschild en in blokjes

-een handvol champignos, in plakjes

-1 glas rode wijn

-125ml zure room

-1 eetlepel mosterd

-1 eetlepel groene kruiden als rozemarijn, tijm, salie ( wees er royaal mee)

-1 theelepel zout

– gemalen zwarte peper naar smaak

Bak de ui glazig en voeg t gehakt toe. Roer totdat t gehakt gebruind en rul is. Voeg appels en champignons toe en roerbak voor een paar minuten. Doe t vuur laag en laat t 20 minuten sudderen. Doe t vuur weer hoger, voeg al roerend glutenvrije bloem toe, 1 eetlepel tegelijk, totdat t mengsel dik is. Laat minstens een uur afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175C. Bedek een taartvorm met bakpapier en daarna met uitgerold deeg voor de bodem. Vul het royaal met t gehakt/appel mengsel. Maak een deksel voor de taart maar houdt wat deeg over voor decoratie. Snij wat leuke vormpjes uit t overgebleven deeg en plak dat met water op de deksel. Maak een paar sneetjes met een scherp mes in de deksel zodat t stoom kan ontsnappen tijdens t bakken. Tenslotte, borstel de taart met een mengsel van ei en water, daar gaat t mooi van glimmen.

Bak voor 30 minuten. Dek de taart af met aluminium folie en bak nog eens voor 15 minuten. Laat 10 minuten koelen voor t aansnijden. Deze taart is koud ook lekker en doet t prima op een picknick.

Love and Liefs, Johanna.

 

4 thoughts on “Gluten Free Recipe: Harvest Moon Pie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s