Gluten Free Recipe: Happy Fourth of July Pie

Ha, what could better for a Fourth of July picnic than strawberry pie? Come to think of it…strawberry pie is of course good for any summer picnic or patio meal, or tea, or breakfast….

DSC_8048

You will need:

  • 1 1/2 cups  sugar
  • 7/8 cup Water
  • 4 tbsp jam or marmalade
  • 4 tbsp cornstarch
  • 2 lb strawberries, cut in chunks
  • Enough gluten free pastry for 1 pie crust with lid.

DSC_8042

pre-heat oven at 350F

Use this recipe for the pastry. But leave out the pepper and Italian herbs and add 1/4 cup of sugar and a little cinnamon and if you want it really fancy, 1/4 cup of finely chopped nuts. Line a pie form with parchment paper and form the pie bottom. Instead of a lid, cut out stars to cover the pie decoratively.

Mix sugar, water, jam and cornstarch. Boil for a minute then add  the strawberries. Cook until the fruit is softened just a little. Fill the pie with this mixture and cover it with the stars. Mix an egg with a little water and brush the stars lightly.

Bake for 30 minutes and than another 10 to 15 , covered with a piece of aluminum foil.

Very good with custard sauce,  ice cream or whipped cream!

DSC_8044

Morgen is het de Fourth of July, Amerika’s onafhankelijks dag. Er zijn veel feesten overal en natuurlijk hoort er een picnic bij! Deze aardbeientaart is overigens goed voor elke zomerse aangelegenheid hoor;0)

Je hebt nodig:

  • 150 gram suiker
  • 200 ml water
  • 4 eetlepels jam of marmelade
  • 4 eetlepels maizena
  • 2 bakjes aarbeien, gesneden in grove stukken.
  • Genoeg gluten vrij korstdeeg voor 1 taart met deksel.

DSC_8045

Gebruik dit recept voor t korstdeeg maar laat de peper en kruiden achterwege. Voeg inplaats daarvan 25 gr suiker en wat kaneel toe en als je t helemaal lekker wilt hebben voeg dan ook 25 gr gehakte nootjes toe. Bedek een taartvorm met bakpapier en vorm de bodem van de taart.

In plaats van een deksel, snij mooie sterren uit t deeg.

Mix suiker, water, jam en maizena en kook dat een minuut.Voeg de aardbeien toe en laat t fruit een beetje zacht worden. Vul de taartbodem met dit mengsel en bedek t met de sterren. Mix een ei met wat water en kwast dit voorzichtig op de sterren.

Bak voor 30 minuten en dan nog eens 10 tot 15 minuten bedekt met een stuk folie.

Erg lekker met custard, of ijs of slagroom!

DSC_7773

Love and Liefs, Johanna.

16 thoughts on “Gluten Free Recipe: Happy Fourth of July Pie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s