Gluten Free Pastry

Really good gluten free pastry is so hard to find! I mixed and matched lots of recipes and this is the best…so far. I use it for quiches, sausage rolls, Cornish pastries, etc etc.

Gluten free pastry for an 10 inch pie.

Pre-heat oven at 350F.

Line a 10 inch pie form with parchment paper.

DSC_7962

Mix well:

  • 2 Cups all purpose flour gluten free

  • 1 tsp xanthan gum

  • 1 tsp salt and pepper

  • 1 Tbsp Italian herbs

  • 6 Tbsp Virgin Olive Oil

  • 1 1/2 tsp apple cider vinegar

  • 3/4 Cup cold water

If the pastry is still somewhat dry, add a little water.

This pastry is really easy to roll and I dust the work suface with a little rice flour to avoid stickiness.

No need to cool it and you can prepare whatever you want to make and leave it in the fridge for a day or freeze it.

If you need to bake it longer than 30 minutes, you better cover it after 30 minutes or it will get a little tough.

Echt goed glutenvrij korstdeeg is moeilijk te vinden. Ik heb veel geëxperimenteerd met verschillende recepten en deze is de beste…tot  nu toe.

Ik gebruik het voor quiches, worstenbroodjes, pasteitjes etc.

DSC_7964

Gluten vrij korstdeeg voor een taartbodem van 25 cm doorsnee.

Verwarm de oven voor op 175c en bedek de taartvorm met bakpapier.

Mix t volgende:

  • 200 gram bloem

  • 1 theelepel xanthan gum

  • 1 theelepel zout& peper

  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden

  • 6 eetlepels olijf olie

  • 11/2 theelepel appel azijn

  • 2 dl koud water

Als t deeg erg droog is, voeg dan voorzichtig wat water toe.

Het deeg is heel gemakkelijk uit te rollen en ik strooi een beetje rijstebloem op t werkblad zodat t deeg niet gaat plakken.

Je hoeft t niet te koelen en je kan gelijk je hele gerecht voorbereiden en in de koelkast weg zetten voor een dag of invriezen.

Als je het langer dan 30 minuten moet bakken dan is beter om t na 30 minuten af te dekken anders wordt t wat taai.

DSC_7963

Florentine pie filling.

  • 2 Cups spinach, cooked and chopped

  • 1/4 Cup sour cream

  • 1 package cream cheese

  • 1 Tbsp Mustard

  • 4 Eggs

  • 1 Cups Shredded Cheese

  • 1 tsp paprika, pepper & salt

  • 1 Cup spring onions, chopped

Mix well. Fill a piecrust, and make a lid on it as well. Make a few little slices in the lid, to let the steam escape. Bake for 45 minutes on 350F. Cover with aluminum foil after 30 minutes.

DSC_0619

Florentijnse taartvulling.

  • 2 koppen gekookte en grof gehakte spinazie

  • 5 eetlepels zure room/crème fraiche

  • 1 pakje roomkaas

  • 1 eetlepel mosterd

  • 4 eieren

  • 1 kop geraspte kaas

  • 1 theelepel paprika, peper & zout

  • 1 kop grof gehakte voorjaars ui.

Goed mixen. Vul een taartbodem en maak daarna een deksel van t deeg. Snij er een paar kleine openingen in zodat t stoom kan ontspannen. Bak 45 minuten op 175C. Bedek met aluminium folie na 30 minuten.

Love and Liefs, Johanna.

One thought on “Gluten Free Pastry

  1. Pingback: Gluten Free Recipe: Harvest Moon Pie | Like Flora Poste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s