Tasty and Frugal.

DSC_0626

 I love bread pudding at any time of day, all through the year, hot or cold. However, I like it best for breakfast with a nice hot chocolate.

You need:

  • 1 Cup raisins
  • 1 Tbsp orange/lemon zest
  • 1/3 Cup orange juice
  • 8 Slices  (gluten free) bread, cubed
  • 4 Eggs
  • 3 Cups (lactose free) milk
  • 1/2 Cup sugar
  • 4 Tbsp margarine,cold
  • 1 tsp all spice or pumpkin spices.

Combine raisins, zest and orange juice. Stand for 30 minutes.Preheat oven at 375 F.

Grease a shallow dish and arrange the bread cubes evenly. Sprinkle the raisins and liquid evenly over the bread. Mix eggs,milk, sugar,and spices. Pour this mixture over the bread.Dot the pudding with the margarine and bake for 35 tot 40 minutes, centre should be set and top golden brown.

Stand for 5 minutes when serving warm. In a sinful mood, drizzle with cream. Or enjoy with a little vanilla yogurt and fresh soft fruit of any kind. Or as I like it best, just plain with a hot chocolate!

Ik hou van broodpudding op elk moment van de dag, t hele jaar door, warm of koud. Maar t allerlekkerste vind ik het vroeg in de morgen voor ontbijt, gezellig met warme chocolademelk.

Je hebt nodig:

  • 165 gram rozijnen
  • 1 volle eetlepel rasp van een sinaasappelschil
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 8 plakken (glutenvrij) brood, in blokjes
  • 4 eieren
  • 750 ml (lactosevrije) melk
  • 100 gr suiker
  • 4 eetlepels koude margarine
  • 1 theelepel piment of speculaaskruiden

Meng rozijnen, rasp en sap, laat staan voor 30 minuten.Verwarm de oven voor op 200 C.

Vet een ondiepe ovenschaal in en verdeel de broodblokjes over de bodem. Sprenkel rozijnen en sap over t brood. Mix eieren, melk en kruiden en giet t mengsel over t brood en rozijnen. Verdeel de margarine in kleine blokjes over t geheel en bak de pudding voor 35 tot 40 minuten tot t stevig in t midden is en goudbruin van kleur.

Laat t 5 minuten rusten als je t warm eet. Lekker met een beetje room, hoewel een beetje zondig voor zo’n zuinige schotel. Ook goed met vanille yoghurt en zacht vers fruit. Of zoals ik t zo lekker vind, gewoon met warme chocolade melk!

DSC_0627

 

Ohoh, somebody is after my pudding and chocolate!

Ohoh, kapers op de kust!

Love and Liefs, Johanna.

One thought on “Tasty and Frugal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s